En gave fra det danske folk

Jagthytten - et lavt vinkelformet bjælkehus med fladt tag - blev opført i løbet af 1938. Jagthytten et af de mest private steder, kongefamilien overhovedet har, når der skal slappes af. Foto: Jørgen Anker Kirkegaard

Den kongelige jagthytte i Trend Skov blev skænket til kongefamilien som en folkegave i anledning af kronprins Frederiks og kronprinsesse Ingrids bryllup i 1935.
Jagthytten - et lavt vinkelformet bjælkehus med fladt tag - blev opført i løbet af 1938. Jagthytten et af de mest private steder, kongefamilien overhovedet har, når der skal slappes royalt af.
Hele arealet er omkranset af et højt hegn og helt lukket for offentligheden.
I 2002 sagde dronning Margrethe  ja til at åbne porten for et begrænset antal gæster, fordi entréindtægten gik ubeskåret til ungdomsarbejdet i Farsø. Det var ”Pengeynglerne” i Farsø, der formåede at få åbnet porten, så man kunne besøge arealerne.
Der var ganske vist ikke adgang til selve jagthytten. Dem der ville se, hvordan kongefamilien har indrettet sig, måtte snyde sig til et kig ind gennem vinduerne. Og det var der mange, der gjorde.  De kunne forvisse sig om, at der ikke er megen luksus over hytten - men til gengæld masser af charme. Der har ikke været offentlig adgang til jagthytten siden dengang.
Det er kun medlemmer af kongefamilien og deres meget nære venner, der får lov til at komme gennem »kongeporten« ind til den berømte jagthytte, hvor dronning Margrethe og hendes søstre har tilbragt et utal af ferier som børn.
Indtil 1972 holdt kong Frederik og dronning Ingrid hvert år juleferier i jagthytten med deres børn og børnebørn. Jagthytten er også ofte blevet benyttet i efterårs-og påskeferier.

Hobro blev kongefamiliens faste station på vej til og fra Trend. Et festligt indslag i hverdagen var det, når den kongelige salonvogn rullede ind. På perronen ventede kong Frederik lige ankommet i sin bil fra Aarhus efter overfarten fra København. Ud sprang prinsesserne en efter en i kongens arme og til sidst dronning Ingrid, smilende og glad.
Ved de kirkelige højtideligheder deltog kongefamilien altid i gudstjenesterne i Farsø eller Strandby Kirke. Når den kongelige familie var på besøg i jagthytten, kunne man møde kongen i butikkerne i Farsø. Ofte kom han med en af prinsesserne ved hånden, og han elskede at slå en sludder af over disken.


Dronning Ingrid benyttede senest jagthytten til et ophold i påsken 2000. I dag bruges den både ved ferier og sammenkomster i kongefamilien. 
Kronprins Frederiks 30 års fødselsdag blev fejret i jagthytten i Trend. Her leverede Ranum Teltudlejning borde, stole og service. Da prins Christian i 2011 fyldte seks år, blev også hans fødselsdag holdt i jagthytten.