I 1982 skulle der for første gang være karneval i København, og derfor havde en lille gruppe frivillige i Aalborg indkaldt til stormøde for at lodde stemningen for nordjysk deltagelse i begivenheden. Da over 50 troppede op til mødet, indså initiativtagerne, at der måske var grobund for et lokalt karneval.
Året efter prøvede man lykken i midtbyen med dét, der skulle vise sig at blive det første karneval i en foreløbig ubrudt række. Gymnasielærer Ebbe Lauritsen, musiker Kaj Stensgaard, pædagog Kirsti Thorvaldsen og lærer Bramwell Flyckt var idégruppen bag karnevalet. Det første karneval fandt sted lørdag 28. maj 1983.
Karnevalet afholdes i Aalborg i uge 21 (sidste uge i maj). I dag strækker karnevalet sig over en uge og består af tre store hovedbegivenheder: Stjerneparaden, Battle of Carnival Bands og Børnekarneval.
Karnevalet i Aalborg har hvert år et karnevalstema, som udgør rammerne for karnevalet. I 2016 er temaet "Der var engang…", i 2006 var det ”Eksotisk – Erotisk” og i 1994 ”Norden I 1000 År”.
I karnevalshistorisk sammenhæng har det gennem århundrede været udbredt at udnævne en konge for karnevalet, og siden 1990 har denne tradition også været en del af karnevalet i Aalborg. Den første karnevalskonge var i 1990 – Henk Van Der Kroon, Præsident FECC, året efter var gøgleren Rottekongen Cibrino karnevalskonge, og i 2016 er musiker Johnny Reimar karnevalskonge.
Dette tema viser de mange artiklerne om karnevalsoptoget i Aalborg tilbage til 1983.