For at få adgang skal du klikke på Køb Adgang i øverste højre hjørne.
Er du allerede abonnent på NORDJYSKE får du gratis adgang til NORDJYSKEs Historiske Avisarkiv. Du kan bruge de samme login-oplysninger (e-mailadresse og adgangskode).
Har du et abonnementsnummer, men ikke en profil, skal du gå ind under Log ind, og derefter skal du klikke på: Opret nyt login.
Gratis adgang for en klasse i en måned.
Vilkår: Ved denne aftale accepteres, at skolen kan kontaktes omkring andet materiale og feedback. Til internt brug – enhver form for offentliggørelse eller publicering skal aftales med Det Nordjyske Mediehus.
For at få eller købe adgang kontakt:
Kundeservice: kundeservice@dnmh.dk - 99 35 34 34
Er der spørgsmål til abonnement, så er man velkommen til at kontakte Kundeservice.
Under Dit login kan du se dine Favoritter. Dvs. en liste med artikelsider, som du i forbindelse med søgning har valgt at gemme - ved at klikke på stjernesymbolet tilføj favorit.
Du får her i NORDJYSKEs Historiske Avisarkiv online adgang til en række historiske aviser fra 1767 til i dag - undtaget er NORDJYSKE fra i dag og et år tilbage – her henviser vi til vores e-avis på http://nordjyske.dk/e-avis.
Avissiderne stilles til rådighed for visning/læsning. Du må også gerne bruge materialet til din eget private brug. Dvs. du f.eks. gerne må printe en side, hvis det udelukkende sker til dit eget personlige brug jf. ophavsretslovens § 12. Du må ikke systematisk dele sider – hverken på print eller digitalt.
Vi tilbyder salg af de fleste egenproducerede artikler til virksomheder, foreninger og øvrige interesserede. Vi sælger dog ikke til kommercielt brug (annoncer, reklamer etc.), og vores materiale må ikke videresælges til andre.
Det Nordjyske Mediehus forbeholder sig altid ret til at afvise at videresælge materiale, vurderet ud fra den enkelte situation.
Fra NORDJYSKEs Historiske Avisarkiv sælger vi ikke enkeltstående billeder eller artikler, vi sælger kun hele sider som pdf.
Købte pdf’er må kun anvendes én gang til det på forhånd aftalte formål. Pdf’er må ikke videresælges, kopieres eller udlånes til tredjemand.
Pris: 500 kroner ex. moms pr. pdf.
Ønsker du at købe materiale, kan du sende en mail til da@dnmh.dk
Arkivet giver adgang til alle NORDJYSKE Stiftstidende udgivelser, med udtagelse af udgivelserne det sidste år.
I søgefeltet kan du skrive et eller flere søgeord. Søgeordet skal minimum være på tre bogstaver. Sæt søgningen i gang ved at klikke på luppen.
Søgningen vil ske i alle former for tekster i både artikler, notitser, indholdsfortegnelser, navnelister og f.eks. billedtekster. Desuden er de fleste annoncetekster søgbare.
Skriver du mere end ét søgeord i søgefeltet, sættes der automatisk ”og” imellem, dvs. du får kun resultater, hvor alle søgeord forekommer, dog ikke nødvendigvis lige efter hinanden eller i den rækkefølge du skriver dem i.
Det er mulig at søge både på alle enkeltord i materialet og på en ordstreng, som er sat i citationstegn. Søger du et navn, er det en fordel at sætte for- og efternavn i citationstegn, f.eks. ”Jens Jensen”, så får du kun resultater, hvor ordene står nøjagtig som skrevet inden for anførselstegnene. Ved søgning på ipad er citationstegnene ikke de samme som på PC, her skal du holde knappen nede og vælge det tegn, der har to lige streger.
Du skal ikke sætte punktum efter forkortelser. Søger du f.eks. efter "Jens Chr. Jensen", så skriv "Jens Chr Jensen". Vi arbejder på at få fejlen rettet. Vi arbejder også på, at du i søgninger skal se bort fra store/små begyndelsesbogstaver, men lige nu vil det øge antallet af resultater, hvis du skriver navne og steder med stort.
Bemærk at søgeord findes med alle endelser af søgeordet. Eksempelvis finder en søgning på - politi - artikler, der indeholder ordene politi, politiet, politimester, politik, politiske, politikerlede og/eller andre ord, der begynder med politi. Det er derfor en fordel af bruge citationstegn, hvis du kender den nøjagtige ordstreng. F.eks. "Budolfi Kirke", "Aalborg Teater" "den sorte panter". Du kan desværre ikke bruge citationstegn på et enkelt søgeord.
Der kan søges på både store og små bogstaver i egenavne, så man kan skrive både ”Oluf Møller” og ”oluf møller” og få samme antal hits.
Bemærk dog dette ikke virker, hvis man kombinerer med f.eks. ”isenkræmmer oluf møller” – da søgningen enten foretages med stort eller lille begyndelsesbogstav på alle tre ord. Det kan give forskellige hits afhængigt af, om man søger på ”isenkræmmer Oluf Møller” og ”isenkræmmer oluf møller”. Så søg gerne begge måder for at få alle artikler frem.
Valg af publikation.
Man kan vælge at søge samtidig i enten alle aviser eller vælge at søge i et enkelt af dem.
Bemærk:
Morsø Folkeblad er pr. 2. januar 2015 sammenbragt med NORDJYSKE Stiftstidende. Morsø Folkeblad skal fra den dato og frem søges i NORDJYSKE Stiftstidende.
Thisted Dagblad er pr. 16. januar 2008 sammenbragt med NORDJYSKE Stiftstidende. Thisted Dagblad skal fra den dato og frem søges i NORDJYSKE Stiftstidende.
Tidslinje
Hvis du får for mange søgeresultater, er det en fordel at bruge tidslinjen til at begrænse søgningen. Du skal enten skrive datoerne i fra- og til-felterne eller trække de to røde prikker til den ønskede tidsperiode. Det er også muligt at søge på en konkret dato ved klik på Dato.
I feltet Dato er det muligt at søge på en dato uden søgeord. Det er desværre ikke muligt at søge uden søgeord i feltet Periode.
Tip: Ønsker du at søge en specifik måned fra f.eks. Thisted Dagblad frem på én gang, så kan du indtaste datoerne til og fra i tidslinjen og bruge ”Thisted” som søgeord. Du vil få flere end 30 resultater, men alle udgivelser i den ønskede måned vil fremkomme.
Hvis den ønskede dato ikke vises, kan den angivne dato i søgningen være en avisfri dag (helligdag eller søndag).
Søgeresultaterne vises i datoorden med de nyeste resultater først. Du vil få 25 hits præsenteret pr. side.
Bemærk: Hvis du ønsker at se de ældste resultater, så gå ned i bunden af siden og klik på dobbeltpilen >>, så vil du blive ledt til den ældste resultatside.
Når søgningen er gennemført, vises hvor mange hits, søgningen er resulteret i – i parentes efter søgeresultat. Du kan her med det samme se, om antallet er overkommeligt eller om du skal indsnævre søgningen yderligere.
Søgeresultaterne viser sig som en liste med en lille kopi af den første side i publikationen, hvor søgeordet forekommer, og der ses et kort ’uddrag’ af teksten omkring det fremhævede søgeord, hvilket kan gøre det muligt på forhånd at bedømme, om resultatet er relevant.
Når du klikker på et søgeresultat, fremkommer den pågældende side med søgeordet (eller ordene) frit-skrabet, så du nemt kan se, hvor på siden det forekommer.
Du kan enten bladre i publikationen med pilene i bjælken nederst i midten af skærmbilledet - eller ved at holde musen nede og trække i et af bladets hjørner.
Du kommer tilbage til søgeresultatet ved at klikke på browserens tilbageknap - pilen øverst i venstre hjørne.
Favoritter
Du kan bruge favoritter til at holde styr på de artikler-sider, som du gerne vil huske og hurtigt vende tilbage til. De sider kan du gemme som favoritter. Det betyder, at programmet lægger avissiderne på en liste, så du hurtigt kan finde dem frem igen.
Har du et søgeresultat med en avisside, som du ønsker at gøre til en favorit, skal du klikke stjernesymbolet Tilføj favorit, og artikelsiden er gemt i dine favoritter.
Du kan se dine gemte favoritter ved klik på stjernesymbolet i menulinjen i øverste højre hjørne. Eller du kan finde din favoritter under Dit Login. Klik på Menu i venstre hjørne, herefter på Dit Login.
Du søger i en tekst, der er skabt ved hjælp af såkaldt tegngenkendelse eller OCR. Det er en computers forsøg på at regne ud, hvad der står på avissiderne. Kvaliteten af denne tegngenkendelse afhænger af flere ting, som f.eks. hvordan avisen er trykt, hvor godt den er mikrofilmet, og hvilken skrifttype der er benyttet. Særligt aviser med gotisk skrift er svære at tegngenkende. Du vil derfor kunne opleve, at du ikke kan finde ord, som du ellers ved, optræder i avisen. Derfor bør du altid forsøge med et lignende ord eller en lidt anden formulering igen.
Hvis kvaliteten af pdf’en med avissiden er god, så kan der genkendes mange ord og søgningen bliver præcis. Hvis kvaliteten af den affotograferede side er ringe, så kan der genkendes få ord og søgningen bliver upræcis.
Ved søgningen skelnes ikke mellem store og små bogstaver, så navneord med versalt begyndelsesbogstav fra før retskrivningsreformen i 1948 kommer frem. Men vær opmærksom på at ord og udtryk kan have forandret sig gennem årene. Vær f.eks. opmærksom på forskellen mellem måned og maaned eller skulde og skulle.
Hvis du får 0 søgeresultater, når du søger på en bestemt dato, er det fordi, at avisen enten ikke er udkommet på datoen, at avisen ikke er bevaret fra den dato eller i ganske få tilfælde er avisen ikke blevet mikrofilmet og findes derfor ikke.
Hvis du ser hvide sider i arkivet, vil vi bede om, at du sender avisens titel og datoen til fakta@nordjyske.dk
Kendte mangler Frederikshavn Avis:
01-03-1960 - 31-03-1960 Kan kun søges frem på den specifikke dato. De vil ikke fremkomme ved søgeord.
01-01-1965 - 01-07-1965 Kan kun søges frem på den specifikke dato. De vil ikke fremkomme ved søgeord.
10-02-1965 - 17-02-1965 Mangler
21-02-1965 Mangler
28-02-1965 Mangler
01-04-1977 -11-04-1977 Strejke
Kendte mangler Løgstør Avis:
01-07-1976 - 31-12-1976 Er ukomplet
24-02-1975 Strejke
Kendte mangler Morsø Folkeblad:
24-03-1956 – 13-04-1956 Strejke
24-03-1971 – 27-03-1971 Strejke
16-04-1971 – 20-04-1971 Strejke
21-03-1973 – 10-04-1973 Strejke
01-04-1977 – 24-04-1977 Strejke
27-03-1981 – 14-06-1981 Strejke
25-03-1985 – 30-03-1985 Strejke
28-04-2009 Strejke
Kendte mangler Skagens Avis:
24-03-1956 – 13-04-1956 Strejke
28-08-1973 Strejke
16-05-1974 Strejke
21-03-1977 – 09-04-1977 Strejke
Kendte mangler Thisted Dagblad:
24-03-1956 – 13-04-1956 Strejke
25-02-1971 – 26-02-1971 Strejke
14-09-1972 – 22-09-1972 Strejke
21-03-1973 – 09-04-1973 Strejke
16-05-1974 Strejke
24-02-1975 Strejke
27-08-1975 Strejke
01-04-1977 – 25-04-1977 Strejke
06-03-1980 Strejke
27-03-1981 – 13-06-1981 Strejke
25-03-1985 – 01-04-1985 Strejke
10-04-1985 Strejke
24-04-1986 – 26-04-1986 Strejke
04-05-1986 Strejke
23-02-1996 – 24-02-1996 Strejke
26-04-1998– 08-05-1998 Strejke
Kendte mangler Vendsyssel Tidende (Frederikshavn):
25-03-1985 – 02-04-1985 Strejke
26-03-1986 – 31-03-1986
Kendte mangler Vendsyssel Tidende (Hjørring):
11-08-1908 – 18-08-1908 Lockout
24-03-1956 – 13-04-1956 Strejke
15-04-1956 Strejke
21-03-1973 – 09-04-1973 Strejke
28-08-1973 Strejke
07-02-1975 Strejke
19-02-1975 Strejke
23-02-1975 – 24-02-1975 Strejke
17-02-1977 Strejke
25-03-1977 Strejke
01-04-1977 – 24-04-1977 Strejke
16-10-1977 Strejke
15-08-1980 - 17-08-1980 Strejke
19-08-1980 – 23-08-1980 Strejke
27-08-1980 Strejke
10-09-1980 – 12-09-1980 Strejke
28-03-1981 – 15-08-1981 Strejke
25-03-1985 – 02-04-1985 Strejke
10-04-1985 Strejke
12-01-1986 Strejke
25-02-1986 – 26-02-1986 Strejke
26-03-1986 – 31-03-1986 Strejke
22-06-1986 – 24-06-1986 Strejke
19-11-1988 Strejke
26-11-1988 – 02-12-1988 Strejke
08-12-1988 Strejke
18-08-1992 Strejke
Kendte mangler Aalborg Stiftstidende:
01-01-1801 - 31-12-1801 Findes ikke som avis eller på mikrofilm. Se artikel om 1801.
10-08-1908 – 17-08-1908 Lockout
24-03-1956 – 15-04-1956 Strejke
05-03-1966
10-12-1967
25-11-1969
22-03-1973 – 09-04-1973 Nødavis i perioden
28-08-1973 Strejke
17-08-1974 – 18-08-1974 Strejke
15-02-1975 Strejke
23-02-1975 Strejke
17-01-1976
01-09-1976 Strejke
17-02-1977 Strejke
01-04-1977 – 23-04-1977 Strejke
01-09-1978 Strejke
23-03-1979 Strejke
17-02-1981 Strejke
02-03-1981 Strejke
27-03-1981 – 14-06-1981 Strejke
20-05-1984 Strejke
26-05-1984 – 27-05-1984 Strejke
16-02-1985 – 20-03-1985 Strejke
25-03-1985 – 10-04-1985 Strejke
16-06-1985 Strejke
01-10-1985 Strejke
10-06-1987 Strejke
12-07-1987 Strejke
15-08-1987 – 16-08-1987 Strejke
02-03-1988 – 03-03-1988 Strejke
30-11-1989 Strejke
01-07-1992 Strejke
04-05-1994 Strejke
27-04-1998 – 08-05-1998 strejke
Aalborg Stiftstidende: A-udgave 1943 til 1960 og egnssiderne 1969 til 1980 - findes ikke i arkivet.
Kan kvaliteten af pdf-siden laves bedre?
Kvaliteten på avissiderne er meget forskellig. Den afhænger af det oprindelige tryk i originalavisen, opbevaring af avissiden og affotograferingen til mikrofilm. Der er opnået bedst mulig kvalitet på billederne af avissiderne i dette arkiv. Vi kan ikke levere i anden eller bedre kvalitet.
Alle sider er affotograferet fra mikrofilm frem til år 2000, derfor er de i sort/hvid.
Ønskes bedre billedkvalitet henvises til Statsbibliotekets affotografering af avissider. http://www.statsbiblioteket.dk/nationalbibliotek/adgang-til-samlingerne/aviser/affotografering-privat
Gotisk skrift møder du, når du læser de ældre aviser. Gotisk skrift var nemlig den officielle skrift indtil 1875. Se artikel om gotisk skrift.
At læse de krøllede bogstaver kan være en udfordring, men med lidt tålmodighed kan det læres.
Her henviser vi til Rigsarkivets introduktion til gotisk skrift: https://www.sa.dk/brug-arkivet/laer/gotisk-skrift-intro