Søgetips

Generelle tips til søgning

Arkivet giver adgang til alle NORDJYSKE Stiftstidendes udgivelser, med udtagelse af udgivelserne det sidste år. 

I søgefeltet kan du skrive et eller flere søgeord. Søgeordet skal minimum være på tre bogstaver. Sæt søgningen i gang ved at klikke på luppen eller Enter.

 

Søgefeltet

Tidslinje

Hvis du får for mange søgeresultater, er det en fordel at bruge tidslinjen til at begrænse søgningen.

Skriver du mere end ét søgeord i søgefeltet, sættes der automatisk ”og” imellem, dvs. du får kun resultater, hvor alle søgeord forekommer, dog ikke nødvendigvis lige efter hinanden eller i den rækkefølge du skriver dem i.

Det er muligt at søge både på alle enkeltord i materialet og på en ordstreng, som er sat i citationstegn. Søger du et navn, er det en fordel at sætte for- og efternavn i citationstegn, f.eks. ”Jens Jensen”, så får du kun resultater, hvor ordene står nøjagtig som skrevet inden for anførselstegnene. Ved søgning på ipad er citationstegnene ikke de samme som på PC, her skal du holde knappen nede og vælge det tegn, der har to lige streger.

Du skal ikke sætte punktum efter forkortelser. Søger du f.eks. efter "Jens Chr. Jensen", så skriv "Jens Chr Jensen". Vi arbejder på at få fejlen rettet. 

Bemærk at søgeord findes med alle endelser af søgeordet. Eksempelvis finder en søgning på - politi - artikler, der indeholder ordene politi, politiet, politimester, politik, politiske, politikerlede og/eller andre ord, der begynder med politi.  Det er derfor en fordel at bruge citationstegn, hvis du kender den nøjagtige ordstreng. F.eks. "Budolfi Kirke", "Aalborg Teater" "sorte panter". Du kan desværre ikke bruge citationstegn på et enkelt søgeord.

 

Søgningen vil ske i alle former for tekster i både artikler, notitser, indholdsfortegnelser, navnelister og f.eks. billedtekster. Desuden er de fleste annoncetekster søgbare.

Vær opmærksom på at ord og udtryk kan have forandret sig gennem årene - f.eks. måned og maaned eller skulde og skulle.

Der kan søges på både store og små bogstaver i egenavne, så man kan skrive både ”Oluf Møller” og ”oluf møller” og få samme antal hits.
Bemærk dog dette ikke virker, hvis man kombinerer med f.eks. ”isenkræmmer oluf møller” – da søgningen enten foretages med stort eller lille begyndelsesbogstav på alle tre ord. Det kan give forskellige hits afhængigt af, om man søger på ”isenkræmmer Oluf Møller” og ”isenkræmmer oluf møller”.

Hvis du får 0 søgeresultater, når du søger på en bestemt dato, er det fordi, at avisen enten ikke er udkommet på datoen, at avisen ikke er bevaret fra den dato eller i ganske få tilfælde er avisen ikke blevet mikrofilmet og findes derfor ikke.

Hvis du ser hvide sider i arkivet, vil vi bede om, at du sender avisens titel og datoen til fakta@nordjyske.dk

 

Du kan enten skrive datoerne i fra- og til-felterne - de er her markeret med gule ringe.

Eller du kan trække de to røde prikker til den ønskede tidsperiode.

 

Det er også muligt at søge på en konkret dato ved klik på Dato.

Hvis den ønskede dato ikke vises, kan den angivne dato i søgningen være en avisfri dag (helligdag eller søndag)

I feltet Dato er det muligt at søge på en dato uden søgeord. Det er desværre ikke muligt at søge uden søgeord i feltet Periode.

Tip: Ønsker du at søge en specifik måned fra f.eks. Thisted Dagblad frem på én gang, så kan du indtaste datoerne til og fra i tidslinjen og bruge ”Thisted” som søgeord. Du vil få flere end 30 resultater, men alle udgivelser i den ønskede måned vil fremkomme.